Marcarea pânzei – deși uneori poate fi consumatoare de timp, este o activitate extrem de importantă și utilă pentru cei care practică arta broderiei. Acest lucru facilitează semnificativ procesul de brodare, permițându-vă să nu vă pierdeți timpul numărând fiecare pătrățel și privind constant diagrama. Marcarea pânzei este recomandată nu doar începătorilor, ci și celor cu experiență, deoarece cu cât diagrama de broderie este mai complexă, cu atât este mai probabil să apară greșeli.
Astăzi vom vorbi despre metodele de marcarea pânzei, precum și despre câteva secrete utile pentru cei care sunt dornici să-și perfecționeze abilitățile.
Pentru ce merită să marcați pânza?
Am menționat deja că atât începătorii, cât și cei cu experiență recurg la marcarea pânzei. Dar de ce? Așa cum știm, există acum pânze confortabile, pe care se văd bine împărțirile și fără linii ajutătoare. Astăzi, totul se face pentru a simplifica la maxim procesul, totuși, multe brodate susțin că privirea constantă și numărarea celulelor obosește foarte mult ochii. În plus, apar erori, corectarea cărora uneori devine o sarcină dificilă.
Cu ajutorul ațelor
Aceasta este una dintre cele mai sigure și testate metode, deoarece ața nu lasă urme și nu dispare sub influența factorilor externi. Plasa de marcă poate fi brodată atât cu ață obișnuită, cât și cu ață monofilament specială. Care este diferența? Dacă adăugați cusături de marcare cu ață obișnuită de culoare contrastantă, pe măsură ce desenul se dezvoltă, va trebui să le îndepărtați, altfel nu veți putea scoate ața de sub lucrare.
Cu ața monofilamentă, totul este mult mai simplu. Se deosebește de cea obișnuită prin structura sa netedă, astfel încât puteți broda direct peste o astfel de marcă și să scăpați ușor de ea la sfârșitul lucrării.
Unii înlocuiesc ața monofilamentă cu o simplă sfoară de pescuit, dar este prea rigidă pentru a lucra. De asemenea, se pot utiliza fire speciale care se dizolvă în apă rece și nu lasă urme. Cu toate acestea, broderia marcată astfel nu ar trebui niciodată călcată sau spălată în apă fierbinte, altfel există riscul de a lăsa urme sub forma unei rețele uniforme.
Inconvenientul asociat cu această metodă tradițională este timpul. Procesul este foarte consumator de timp, iar la dimensiuni mari ale pânzei, brodarea liniilor de coordonare poate dura câteva zile, așa că mulți renunță la această tehnică în favoarea celor mai rapide și mai moderne.
Cu marker sau creion
Pentru cei care nu doresc să petreacă câteva zile pentru marcarea pânzei, există markere și creioane speciale care pot fi șterse ușor cu apă. Această metodă cu siguranță vă va economisi timpul. În plus, liniile lăsate de marker sunt mult mai subțiri decât cele de la fire sau alte mijloace.
Cu toate avantajele evidente ale acestei metode, există câteva nuanțe pe care trebuie să le știți atunci când utilizați aceste instrumente.
Marcajul poate dispărea pur și simplu dacă broderia este păstrată într-o cameră umedă.
Nu este deloc recomandat să ștergeți linia de la un astfel de marker sau creion cu apă fierbinte; dacă totuși ați făcut-o, puteți încerca să utilizați lămâie sau orice alt agent de îndepărtare a petelor, dar nu este sigur că va funcționa.
Nu este recomandat să utilizați markerul sau creionul pe pânza colorată, deoarece poate apărea o reacție chimică care va face imposibil să ștergeți marcajul.
Cu pânza pregătită cu marcări
Acesta este, probabil, cel mai simplu mod. Astăzi se vinde pânză deja marcată, linii care dispar la spălare în apă rece. Avantajele acestei metode sunt evidente – nu va trebui să vă pierdeți timpul cu o astfel de activitate obositoare și plictisitoare precum marcarea. Este suficient să mergeți la magazin și să cumpărați o pânză pregătită.
Bordura pe o astfel de țesătură iese fără goluri, deoarece cusăturile pot fi aplicate direct peste liniile de marcă. Cu toate acestea, din nou, nu puteți spăla această pânză în apă caldă, usca pe calorifer sau călca cu fierul, altfel broderia dvs. va semăna cu un caiet în carouri.
Cum să faceți marcarea?
Marcarea începe cu determinarea centrului, pe care îl puteți găsi ușor prin plierea țesăturii de mai multe ori. După ce această punct este găsit, trebuie să trageți liniile centrale, verticală și orizontală. Apoi, în jurul perimetrului pânzei, se marchează intervalele dorite, se recomandă să alegeți. Vezi si – metode de marcare a pânzei
Marcarea începe cu determinarea centrului, pe care îl puteți găsi ușor prin plierea țesăturii de mai multe ori. După ce această punct este găsit, trebuie să trageți liniile centrale, verticală și orizontală. Apoi, în jurul perimetrului pânzei, se marchează intervalele dorite, se recomandă să alegeți intervale de 10 pe 10 cruciulițe. Unii recomandă împărțirea acestui pătrat în încă patru, adică 5 pe 5. Este mai bine să verificați în mod constant schema, privind numărul de pătrate rezultate, altfel pot apărea erori pe care nu le puteți corecta la sfârșitul lucrării, cum ar fi lipsa de pânză.
Metode neconvenționale de marcarea a pânzei
Dar se întâmplă ca nu aveți la îndemână un marker sau o ață monofilamentă, să nu vă puteți deplasa până la magazin, dar doriți să începeți lucrul mult așteptat. Ce să faci într-o astfel de situație neobișnuită? Puteți încerca să folosiți un creion sau un pix, însă femeile care brodează nu recomandă utilizarea acestor instrumente pe o pânză deschisă, deoarece eliminarea acestor linii este aproape imposibilă, iar cerneala pixului poate deteriora firele. O metodă mai sigură este utilizarea cretei de croitor, deoarece este ușor de îndepărtat, dar liniile pe care le lasă sunt prea groase și este dificil să vă orientați pe ele.
Secrete
Dacă nu doriți să stați cu o riglă timp de câteva ore și să marcați intervale, puteți lua un compas, să stabiliți lungimea necesară și, fără a vă abate inutil, să marcați intervalele necesare.
În lucrările mari, liniile de coordonare pot ieși din câmpul vizual. Pentru a evita acest lucru, puteți lipi benzi de scotch în locul în care se află acum desenul și să marcați acolo numerotarea. Scotchul se dezlipește ușor și nu lasă urme.
Pentru cei care se tem să spele broderia pentru a șterge markerul special, există un secret. Puteți înmuia un bețișor de bumbac și să îl utilizați cu grijă pentru a elimina liniile de marcare.
Toate aceste metode pot fi utilizate în diferite situații, iar mulți încearcă chiar să le combine. Alegerea tehnologiei de marcarea depinde de tipul de lucrare pe care intenționați să o realizați, precum și de preferințele personale. Cu toate acestea, sperăm că sfaturile noastre vă vor ajuta în această activitate dificilă, dar utilă. Luați-le în considerare și începeți să creați operele voastre cât mai curând posibil!