Multe persoane pasionate de arte și meserii doresc, la un moment dat, să-și îmbogățească cunoștințele cu tehnici noi. Pentru adevăratele apreciatoare ale frumosului, recomandăm să încerce o tehnică interesantă de broderie – broderia braziliană. Deși pare complicată la început, această tehnică este accesibilă chiar și pentru începători.
CARACTERISTICI ȘI MATERIALE ALE BRODERIEI BRAZILIENE
Broderia braziliană constă într-o broderie în relief, cu multe elemente volumetrice. Unul dintre trăsăturile distinctive ale acestei tehnici sunt motivele vegetale: muguri, frunze, crengi. În broderia braziliană tradițională, florile reprezentate sunt specifice, în special trandafiri și echinacee (mari „mărgărete” colorate cu mijlocul proeminent).
Secretul executării broderiei braziliane constă, în primul rând, în firele speciale din mătase artificială. În țara de origine a acestei broderii, în Brazilia, se utilizează fire răsucite în sens invers acelor de ceasornic. În rândul nostru, pasionatele de broderie utilizează diferite tipuri de fire în lucrările lor.
Ce ne spune fondatoarea școlii de broderie în relief?
– Desigur, pentru un efect vizual mai puternic, această broderie se realizează cu fire cu o bază catifelată. Astfel de fire strălucesc frumos și oferă un efect tridimensional. Sunt adesea folosite fire de producție turcească: TULIP, Kartopu, Gazzal Princess. Acestea seamănă cu firele Iris, dar au o strălucire catifelată, se deplasează bine atunci când este necesar să treacă printr-o ac de brodat o mare cantitate de bucle și învârtituri. Unul dintre dezavantajele acestor fire este că mereu alunecă de pe bobină și se prind ușor în timpul broderiei. Pentru a evita acest lucru, este necesar să brodați cu un fir lung de 50-60 cm.
Luciul mătăsos al firelor conferă broderiei un aspect mai bogat și mai frumos. Cu toate acestea, în broderia braziliană, se pot utiliza și firele Iris familiare nouă, care sunt folosite în croșetat. Chiar dacă nu au strălucire mătăsoasă, ele sunt, totuși, bune pentru brodat.
Se recomandă utilizarea acelor ascuțite și lungi cu ureche alungită – acest lucru este convenabil în timpul lucrului, deoarece tehnica broderiei implică noduri, împletituri și încărcături. În ceea ce privește materialul, orice țesătură poate fi folosită, dar cea mai potrivită este inul.
În ceea ce privește aplicarea broderiei braziliane, aceasta este folosită în principal în scopuri practice. În această tehnică, se pot broda genți, portofele, pernițe pentru ace, broșe. Broderia arată frumos și pe haine, adăugând originalitate și eleganță. Se brodează mici tablouri florale. Este bine de menționat că, atunci când se crează tablouri în tehnica broderiei în relief, uneori se folosesc și tehnici de broderie braziliană – acestea adaugă unicitate lucrării.
Printre caracteristicile broderiei se numără și faptul că, din punct de vedere vizual, nu întotdeauna și nu tuturor le amintește de broderie. Unele persoane o confundă cu dantelă croșetată și elemente de croșetat. Cu toate acestea, este vorba despre broderie, deoarece elementele sunt realizate cu acul de brodat.
CUSĂTURI ȘI TEHNICI
În broderia braziliană se folosesc numeroase cusături diferite, prin combinarea cărora se obține efectul de relief și volum. Vom vorbi despre cusăturile de bază pe care de obicei se construiește compoziția broderiei.
Nodul francez
Cu ajutorul său, se creează mijloacele florilor și unele elemente decorative. Este un element de bază în broderia cu panglici. Nodul francez se realizează în următorul mod.
La început, firul este fixat pe partea din spate a materialului și este adus pe față. Pe ac, se înfășoară strâns câțiva învârtituri ale firului (nu mai mult de trei) și sunt ținuți strâns cu degetele. Apoi, acul este scos cu grijă pe partea din spate, firul este strâns. Acul trebuie înfipt în țesătură lângă locul de unde a ieșit inițial.
Cusătura rococo
Permite crearea unui bucleu sub formă de cochilie sau șopârlă (fiecare le asociază după cum îi place). Cu ajutorul cusăturii rococo se brodează petalele trandafirului – elementul de bază în broderia braziliană.
Pentru a realiza cusătura, la capătul acului care iese din țesătură, se înfășoară câțiva invârtituri ale firului, apoi acul trece prin spirala formată și iese pe partea din spate.
Cusătura de tulpină
Se utilizează cel mai des la brodarea tulpinilor florilor și a vrejilor. Fiecare cusătură ulterioară în această cusătură începe de la mijlocul celei anterioare, mai sus de linia acesteia. Firul în timpul lucrului trebuie să fie întotdeauna pe o parte: stânga sau dreapta, altfel se va rupe structura cusăturii.
Împletitura cu acul
Acestă tehnică este folosită pentru a crea petale. Florile cu dantelă obținute sunt fixate pe țesătură doar cu baza. Pentru a realiza cusătura împletită, este necesar un ac cu gămă.
Rândurile împletiturii ar trebui să se potrivească destul de strâns una lângă alta, pentru a acoperi firele verticale.
Cusătura de umplere
Se folosește pentru a crea petalele florilor.
Se face cusătura în felul următor: firul înconjoară acul de câteva ori, formând bucle, prin care apoi trece firul. În prealabil, acul este introdus în țesătură.
Nodul francez cu picior
Este numit și nod de tip pistil.
Se realizează astfel: se lasă o anumită lungime de cusătură dreaptă, care devine, de fapt, piciorul. Apoi, pe ac se fac învârtiri și acesta iese pe partea din spate. Ca rezultat, se obține ceva similar cu un pistil.
Bucla cu prindere
Se face astfel: firul este fixat pe partea din spate și scoasă pe partea din față, apoi se coboară în jos, ținându-se cu mâna stângă, iar bucla rezultată este fixată cu o cusătură.
Dacă ți-a plăcut articolul, vrei sa vezi foto cu acest timp de broderie si tipurile de cusaturi – vezi Broderia braziliană: Exotismul motivelor vegetale
Bucurați-vă de procesul creativ brodând o astfel de floare și veți vedea cât de interesant și captivant poate fi! Puteți desena schema de broderie singuri. Sau o puteți lua dintr-o carte specială, cum ar fi „Broderia în relief: broderia braziliană„. Cartea conține fotografii color, descrieri detaliate ale tehnicilor și scheme pentru toate modelele. Vă dorim creație plăcută!