Pe paginile noastre puteți gasi informații utile despre o mulțime de lucruri interesante și utile. De exemplu despre – Broderia icoanelor cu aur din Uglich, Broderia Luneville: secretele măiestriei și multe altele, cantitatea și calitatea informației crește vertijinos, din partea Dvs. doar e nevoie de timp pentru a ne urmări.

Astzi venim cu informații noi despre – Broderia iacobină: caracteristicile tehnicii de cusut, diferență față de tehnica de broderie kruil, motive vegetale și tipuri de cusături…

Broderie iacobină: caracteristici ale tehnicii, diferență față de kruil, motive vegetale și tipuri de cusături

Chiar dacă nu ați mai întâlnit niciodată expresia „broderia iacobină”, cele mai deosebite și încântătoare modele – plantele ornamentate, păsările și animalele exotice, florile fabuloase – probabil v-au atras deja atenția. Complexe, variate, strălucitoare – aceste lucrări brodate cu greu pot fi ignorate.

Broderia iacobină este adesea numită și Cruel Embroidery. În esență, acest lucru este adevărat, dar nu în totalitate. Trebuie să înțelegem că aceste cuvinte nu sunt sinonime. Broderia iacobină aparține într-adevăr unei astfel de direcții în broderie ca „Cruel”, dar este mai degrabă o variație a acesteia.

UN PIC de ISTORIE
În general Cruel (crewel) este o broderie realizată cu fire de lână și care conține multe cusături și cusături diferite. Istoria sa datează din secolul al XVII-lea. Ca direcție separată, broderia „Cruel” s-a format tocmai în acel moment, în Anglia. Broderia iacobină în sine a apărut în același secol, în timpul domniei regelui James I. Apariția modelelor și desenelor caracteristice acestei broderii a avut loc datorită importului de țesături indiene în Anglia la acea vreme.

CARACTERISTICILE BRODERIEI
Stilul special de a descrie motivele vegetale este trăsătura distinctivă a broderiei iacobine. Nu este nevoie să vorbim despre vreo tehnică de execuție specifică: pur și simplu nu există cusături speciale și cusături unice pentru această broderie. În broderia iacobină, se folosesc cusături din diferite tipuri de broderie, datorită combinației căreia se creează un efect tridimensional. Cele mai frecvente sunt cusăturile obișnuite din satin (sau artistice), lungi și scurte.

Una dintre caracteristicile broderiei iacobine este utilizarea așa-numitelor grile aeriene pentru a umple spațiile. Sunt așezate atât deasupra cusăturii de satin, cât și a țesăturii fără cusături. Se distinge prin broderie și utilizarea unei palete de culori variate. Adesea, cusăturile tradiționale sunt împletite sau îcercuite cu fire de nuanțe mai saturate sau diferite.

De-a lungul multor ani de existență, broderia iacobină a cunoscut atât suișuri, cât și coborâșuri, ba intrând, ba ieșind din modâ. Astăzi putem vorbi despre un fel de renaștere a acestei abilități – de aceea am decis să vorbim despre asta.

Astazi ne ajută cu sfaturi de broderie și cum ne dăm seama ce materiale sunt folosite în broderia iacobină și care sunt cele mai bune kituri pentru broderițele începătoare, precum și ce lucruri pot fi decorate cu el una din meșterițele, care ne vizitează site. În interviu va vorbi și despre broderia iacobină și v-a împărtăși procesul de creare a lucrărilor sale.

— Ce lucruri sunt decorate cel mai des cu broderie iacobină?

— Broderia iacobină poate fi folosită oriunde, aici totul depinde de imaginația maestrului. Cele mai comune opțiuni sunt articolele de interior și, în primul rând, tablourile înrămate și tapițeriile. Există și multe opțiuni de utilizare aplicată: vorbim de fețe de pernă, cuverturi de pilote, cuverturi de pat, fețe de masă, perdele și baldachin. Panourile cu broderie pot fi folosite pentru a decora dulapuri și tăblii de pat, cutii de bijuterii, rame foto și oglinzi. Există chiar și canapele și fotolii brodate cu modele iacobine, iar la un moment dat hainele cu broderie în acest stil erau foarte la modă. În era noastră a tehnologiei informației, modele similare pot fi văzute pe carcase pentru telefoane și iPad-uri.

— Ce materiale sunt mai potrivite pentru decorarea cu broderie iacobină?

– În mod tradițional, broderia iacobeană se făcea pe bumbac sau in, totuși, așa cum scrie Hazel Blomkamp în cartea sa despre broderia iacobină, și cu privire la aceasta sunt de acord cu ea, „ar trebui să folosim întreaga varietate de țesături, fire și margele disponibile pentru a reînvia și actualiza tehnicile, a da frâu liber imaginației, a acționa liber, aderând doar la direcția generală caracteristică broderiei din lână.”

Se brodează în stil iacobin și pe covoraș, și pe mătase dupion, și pe material de matlasare de bumbac, și pe muselină și pe in. Alegerea țesăturii depinde de designul și utilizarea ulterioară a broderiei, principalul lucru este că țesătura poate „ține” modele grele. Dacă va decora orice produs pentru utilizare permanentă, atunci este nevoie de o țesătură mai densă decât in sau cea pentru picturile brodate.

— Ce fire sunt folosite în această broderie? Ce mărci este mai bine să alegem?

— Firele de lână și in sunt un fel de canon în broderia iacobină, dar acum ața de bumbac este utilizată pe scară largă și există, de asemenea, multe modele care folosesc fire metalizate, mărgele și bugle de diferite nuanțe.

Este mai bine să alegeți mărcile de cea mai înaltă calitate pe care vi le puteți permite, mai ales dacă produsul este destinat utilizării permanente și va trebui să fie spălat frecvent. Culorile firelor trebuie să fie durabile, iar firele în sine trebuie să fie puternice. De fapt, doar stilul imaginii face broderie iacobină, așa că nu pot exista restricții în alegerea materialelor, iar cele mai complicate modele și combinații de diferite cusături deschid posibilități cu adevărat nelimitate pentru imaginație și creativitate în acest tip de lucrare cu acul.

— Cu ce ​​fire și țesătură ar trebui să înceapă un începător pentru a stăpâni tehnica? Cu ce ​​materiale este mai ușor de lucrat?

— Alegerea materialelor depinde de designul specific și de preferințele personale; este dificil să recomanzi ceva fără să știi ce anume va broda o persoană. Producătorii includ cel mai adesea muselină în kiturile de broderie cu punct satinat și le putem recomanda. Dintre fire, bumbacul este cel mai ușor și mai accesibil. Dar, în general, aș sfătui un începător să înceapă cu un kit, adică să cumpere un kit de broderie gata făcut, unde materialele sunt furnizate și incluse de producător. Pentru că atunci când faceți broderii independente și selectați materiale, de exemplu, atunci când brodează dintr-o carte, un începător va trebui să se ocupe de așa ceva, cum ar fi transferul designului pe țesătură și aici apar dificultăți în calcularea firelor pentru formatul dorit, cu ce marker de țesătură să utilizați, astfel încât să poată fi spălat și să nu păteze firele, iar metoda de transfer în sine nu este atât de simplă: trebuie să fixați cumva țesătura, astfel încât designul să fie vizibil și să poată fi urmărit de-a lungul liniilor – în general, un întreg sistem.

Din păcate, producătorii autohtoni nu au prea multe kituri cu modele de broderii iacobine, deși mulți designeri independenți care creează modele de broderie au început să acorde atenție acestui stil. În ceea ce privește producătorii străini, multe modele ale acestei broderii au fost lansate de JCA cu numele designerului Elsa Williams. Hazel Blomkamp (autoarea cărților după care eu brodeam) are și seturi cu modele de broderie iacobină. Pe site-ul oficial puteți achiziționa seturi cu modelele ei; ea le și completează.

În general, cu ce puteți începe să vă pregătiți pentru broderia iacobeană este un kit de broderie obișnuit cu cusături satinate. Un loc sigur pentru a procura astfel de kituri este Kituri – Broderii.info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.