În orice cultură națională, un loc mare este acordat artei broderiei; Japonia nu face excepție în acest sens. Broderia japoneză s-a dezvoltat împreună cu alte tipuri de artă populară și, desigur, dintr-un meșteșug obișnuit s-a transformat într-o mândrie națională și o trăsătură distinctivă strălucitoare. Chiar și acum puteți găsi elemente de broderie japoneză în designul interior și vestimentar, deoarece arta orientală este în prezent foarte populară. Să ne dăm seama ce școli și tendințe există în broderia japoneză, ce este important de știut despre simbolismul și desenele modelelor și de ce broderia practică a săracilor a devenit decorarea caselor bogate?

CONȚINUTUL articolului
Există mai multe tehnici tradiționale japoneze: sashiko, kogin, cusătură netedă japoneză. Fiecare tip de broderie are propria sa istorie, așa că vom vorbi câte puțin saau mai mult despre fiecare.

SASHIKO
Cu câteva secole în urmă, broderia sashiko avea un scop complet zilnic: era folosită pentru a coase împreună bucăți de material pentru a face hainele mai rezistente și mai calde. Spre deosebire de istoria broderiei chineze, broderia japoneză a fost inițial o activitate pentru săraci, nu pentru aristocrația curții. Dar înainte de a pătrunde în istorie, merită să vorbim despre ce este această tehnică.

Sashiko este o broderie tradițională japoneză care se realizează folosind o cusătură cu acul înainte, cel mai adesea cu fir alb pe țesătură albastru închis. În timpul procesului de broderie, sunt create modele repetate (rime), care stau la baza acestui stil. Sashiko este tradus din japoneză prin „punctură”, ceea ce reflectă bine esența acestui mod simplu, dar frumos de broderie.

Această tehnică a apărut într-o perioadă destul de dificilă pentru țară – epoca domniei clanului Tokugawa, care a instituit o dictatură militară (secolele XVII-XIX). Populația comună trăia foarte prost; țăranii trebuiau să poarte aceleași haine de la sezon la sezon: țara era închisă de întreaga lume din cauza politicilor comerciale și economice protecționiste, comerțul cu țesături era dificil. Articolele dărăpănate trebuiau să fie în mod constant cârpite: mai multe bucăți de țesătură erau cusute împreună și matlasate pentru a le da rezistență articolelor. Dar oamenii creativi din Japonia au transformat munca de rutină în adevărată artă: japonezii au început să brodeze modele ornamentate interesante pe haine, care mai târziu au atras atenția aristocrației – așa că broderia a devenit o podoabă nu numai pentru săraci, ci și pentru bogați.

CULORILE
De ce albastru și alb? Totul este destul de simplu: țăranilor le era interzis să poarte haine strălucitoare, singurul colorant pe care îl aveau la dispoziție era planta „munteanul” sau polygonum, care este larg răspândită în Japonia. Din aceasta se obținea o nuanta de indigo (albastru inchis). Pe țesăturile închise la culoare, doar firele albe erau vizibile clar, așa că această combinație (alb pe albastru) a devenit tradițională pentru sashiko.

ORNAMENTELE
Modelele din această broderie pot fi variate; nu există restricții fundamentale, cu toate acestea, există mai multe modele tradiționale care au propriul simbolism și semnificație în cultura japoneză.

Yigetajashi sau fântâna – Nu este cel mai simplu model, ochiurile trebuie să fie destul de apropiate, creând un model de inele care seamănă cu o fântână. Trebuie să-l brodezi din centru pentru a se potrivi modelul în pătrat.

Yuhisikaha – Acesta este un model de diamant (romb) care se repetă. Probabil cel mai simplu pentru broderie. Potrivit pentru un începător în această tehnică.

Isidami sau stradă asfaltată. Un model care amintește de cărămidă sau tablă de șah.

Urokojiasi sau solzi de pește – Un model complex, asemănător solzilor de pește sau de șarpe, era de obicei brodat pe hainele pescarilor, se credea că le va aduce noroc.

Sugijiasi – Un model numit după cedru datorită asemănării sale cu relieful scoarței de copac. În cultura japoneză, cedrul este un copac „pur” care aduce noroc; scoarța de cedru a fost folosită pentru a proteja împotriva moliilor și pentru a construi case.

ALTE ornamente
Pe lângă modelele tradiționale, în broderia sashiko se obișnuiește să se creeze un model specific central cu o imagine mai specifică. Motivul floral este popular; sunt adesea reprezentați muguri și petale de sakura, prun, arțar și bambus. Fiecare plantă simbolizează o anumită perioadă a anului, așa că diferite plante au fost brodate pe hainele de toamnă sau de vară. Barza și țestoasa sunt considerate în mod tradițional simboluri ale longevității, ca în multe culturi estice; uneori puteți vedea o barză origami pe broderie – acesta este un exemplu interesant al combinației de creativitate națională. Pentru a mări bogăția, pe haine era brodat un model sub formă de portofel sau evantai; o cheie este, de asemenea, un simbol al comorii.

Studiați și albumul cu fotografii despre această minunată si fascinantă tehnică de broderie născută din sărăcie, chiar și o serie de scheme in stil SASHIKO in GALERIA cu FOTO .

La fel va puteti informa și despre – Broderia Luneville: secretele măiestrieiBroderia iacobină: caracteristicile tehnicii de cusut

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.