Broderia Luneville deși a câștigat inimile multor broderițe din străinătate, în țara noastră broderia Luneville este cunoscută pentru puțini. În același timp, această tehnică vă permite să creați cu ușurință adevărate capodopere ale frumuseții. Originară de acum patru secole, astăzi broderia Luneville nu este neobișnuită pe podiumurile defilărilor de modă.
Despre PRINCIPAL
Broderia se face cu fire contrastante si/sau metalizate, margele, paiete și folosind o crosetă Luneville. Da, da – exact un cârlig! Asociem fiecare broderie cu un ac. În acest caz, se folosește un cârlig special.
Cârligul Luneville
Semnificativ este diferit de un cârlig pentru tricotarea standard. Constă din două părți: un mâner cu șurub (mâner) și un ac cu cârlig. Există un indicator special pe mâner care vă ajută să orientați în timpul procesului de broderie – este situat pe aceeași parte cu fanta din limba acului.
Mărimea cârligului este selectată în funcție de materialul pe care se face broderia.
De regulă, pentru broderie se folosesc fie țesături foarte subțiri, translucide, fie cele dense. Pe o bază subțire (mătase, cambric, șifon, muselină), broderia seamănă cu dantelă țesută și arată foarte elegant. Broderia Luneville pe plasă a devenit recent răspândită. Țesăturile groase – precum catifea, inul sau bumbacul – sunt ideale pentru lucrări bogate în margele și strasuri.
Toate accesoriile necesare – mărgele, paiete etc. – sunt cusute pe țesătură folosind o cusătură de lanț, care formează baza broderiei Luneville. Din punct de vedere vizual, această cusătură arată ca un lanț, ale cărui zale sunt cusăturile.
Când efectuați o broderie Luneville, trebuie să folosiți două mâini și ar trebui să fie confortabil. Pentru o muncă confortabilă, veți avea nevoie de un suport special pentru cadru în cerc sau tapiserie. Pentru a transfera modele și imaginile pe țesătură, utilizați șabloane, markere lavabile sau hârtie carbon.
FRUMUSEȚEA este ACTUALĂ în toate timpurile
Istoria broderiei Luneville datează din secolul al XVII-lea, când un număr mare de meșteri artizani care foloseau această tehnică s-au stabilit în orașul francez Luneville. La început, au folosit exclusiv un ac și fire brodate. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea meșterii au venit cu ideea de a înlocui acul cu un cârlig de croșetat atunci când fac o cusătură de lanț. Cam în același timp, margelele și mărgele de sticlă au început să fie adăugate la broderii – cilindri de sticlă alungiți cu o gaură longitudinală pentru fir.
Mai târziu, când broderia devine o activitate profesională, munca cu ajutorul cârligului Luneville începe să fie apreciată pentru viteza sa (la urma urmei, cu un astfel de cârlig poți broda de patru ori mai repede decât cu un ac).
De-a lungul timpului, tehnica a câștigat popularitate în întreaga lume; a început să fie folosită în decorarea produselor de înaltă modă. Până în prezent, couturierii de renume mondial folosesc broderia Luneville în modelele lor: munca lor se distinge prin rafinament și chic.
Astăzi, broderia Luneville se regăsește pe multe articole de îmbrăcăminte, accesorii de mireasă, bijuterii, genți și chiar pantofi.
Am rugat pe unii dintre clienții noștri să ne împărtășească experiența lor în tehnica „broderia Luneville”.
Sfaturi pentru broderițele începătoare. „Am fost interesat de broderie încă de la nașterea copilului meu. Am început cu cusătura în cruce, apoi am încercat cusătura satinată, broderia jacobină… Și visam să brodez rochii, ca cele de la prezentările de modă. Soțul meu a spus că va dura foarte mult timp și a fost în general nerealist. Un timp mai târziu, am văzut pe internet o reclamă pentru antrenament în broderia Luneville – decizia a fost luată chiar în acel moment. La cursurile online am învățat elementele de bază ale broderiei folosind această tehnică; participanții și-au împărtășit ideile și au postat fotografii cu munca lor. Și… s-a aprins scânteia! Acum, broderia Luneville este pasiunea și munca mea.”
„Datorită croșetatului Luneville, puteți broda nu numai mai rapid, ci și mai precis, mărgea cu mărgea.”
– Ce produse decorezi cu astfel de broderii?
„De cele mai multe ori brodez desene pe haine. Am încercat să brodez o geantă și broșe. Am brodat pe stofa, din care apoi rochia a fost cusuta. Cu această tehnică poți face orice – principalul lucru este să-l dorești.”
– Ce țesături și materiale folosești în munca ta?
„Brodez pe plasă engleză și italiană. Cred că țesăturile pentru costume, catifea și șifonul sunt bune pentru muncă. Folosesc fire de calitate europeană – Gutermann, Madeira No. 120 (Germania), margele – cehe și japoneze. Cumpar paiete en-gros din India (cele italiene sunt considerate foarte bune, dar nu sunt usor de achizitionat. În plus, sunt folosite pietre, margele și fire de mătase.”
– Pe ce țesături ce modele arată cel mai bine?
„Pentru țesăturile ușoare, este nevoie de un model ușor brodat, astfel încât baza să nu se întindă sau să se încrețească. Pe țesături groase puteți broda un model dens brodat.”
– Este mai bine să alegi un cerc sau o gherghef pe picioare?
„Este convenabil să brodezi atât pe cerc, cât și pe cadru. Când volumul de muncă este mic, vă puteți descurca cu un cerc, fixându-le cu elemente de fixare speciale – cleme.”
– Cât de important credeți că este antrenamentul în acest tip de meșteșug? Ce este nevoie pentru a obține măiestrie?
„Antrenamentul vă permite să evitați greșelile care pot apărea în timpul autoeducației și, astfel, să reduceți semnificativ timpul necesar pentru a obține stăpânire. Desigur, antrenamentul nu este un panaceu – poți descoperi o mulțime de lucruri interesante în afara lui. Dar tot vă sfătuiesc să începeți cu o persoană care să vă arate calea cea bună. În zilele noastre este ușor să găsești un curs online cu material destul de accesibil, unde nu este nimic de prisos. Pot spune din experiență personală că învățământul la distanță este foarte convenabil: brodezi ori de câte ori ai timp. Nu am văzut nicio carte care să vorbească clar despre cum și unde să încep auto-studiul. Vă sfătuiesc să participați la evenimente de artizanat, să căutați oameni cu gânduri similare și meșteșugari încărcați pozitiv.”
– Ce alte sfaturi le puteți oferi broderilor începători?
„În primul rând, fii pregătit pentru faptul că broderia va necesita răbdare din partea voastră. Nu începeți tehnica dintr-o zonă mare. Încercați mai întâi să brodeți un articol mic, cum ar fi un semn de carte. Vă rugăm să rețineți că broderia cu mărgele sau paiete necesită un fir foarte puternic. În același timp, ar trebui să fie suficient de subțire pentru a putea pune accesorii pe el. Și despre cârlig: în comparație cu unul pentru croșetat, acest dispozitiv este destul de ascuțit, așa că aveți grijă când îl manipulați.”
Pe paginile noastre vă mai puteți informa si despre: – Broderia icoanelor cu aur din Uglich; Brodarea icoanelor cu mărgele
Vă dorim să implementați cu succes toate ideile dumneavoastră și noi să vă fi de folos cu informațiile oferite!