Pentru inceput citiți: Broderia japoneză: istorie, tehnică și desene Partea I, vedeti și o serie de scheme in stil SASHIKO in GALERIA cu FOTOMai departe trecem la partea a doua despre broderia japoneză – În lumea modernă
Acum sashiko a revenit la modă! În designul interior și îmbrăcăminte puteți observa influența stilului japonez. Modelele realizate folosind această tehnică arată deosebit de bine pe textile: pături, perne, prosoape, uneori sashiko este combinat cu tehnica patchwork – aceasta dă rezultate uimitoare.

Am discutat cu un maestru al broderiei sashiko, despre motivul pentru care broderia sashiko este atractivă pentru broderii și ce secrete există în această artă.
– Ce te atrage la broderia sashiko?
– Simplitatea, utilitarismul și, în același timp, eleganța. Cos adesea articole folosind această tehnică ca o pauză între lucrul la broderii mai laborioase și complexe.
– Cum ai devenit interesată de ea?
– Cu mulți ani în urmă, am văzut cartea lui Susan Briscoe „SASHIKO” pe raftul Casei Cărților. Arta japoneză a broderiei.” Am cumpărat-o, am încercat și m-am îndrăgostit de această tehnică!
– Unde arată cel mai bine broderia folosind această tehnică?
– Oriunde. Totul este limitat doar de imaginația meșterului. Îmbrăcăminte, articole de interior, genți și rucsacuri, accesorii, bijuterii.
– Ce materiale folosesti?
– Cel mai mult iubesc țesăturile naturale – bumbacul (în special texturat japonez sau american pentru pilote) și in. Dar cos și pe alte țesături – lână, țesătură de impermeabil.
– În munca voastră rămâneți la schema tradițională de culori albastru și alb sau vă place să creați combinații noi?
– Schema de culori albastru și alb este una clasică! Îmi place foarte mult, iar în rezervele mele există întotdeauna o cantitate de bumbac gros albastru închis doar pentru sashiko. Dar respect și folosesc adesea experimente cu combinații de culori.
– Ai un model preferat?
– Poate modelul Asanoha (frunze de cânepă).

Câteva reguli înainte de a începe a broda folosind tehnica sashiko!
Cea mai bună țesătură pentru sashiko este bumbacul.
Este recomandabil să spălați și să călcați materialul înainte de broderie. Acest lucru este necesar pentru ca broderia finită să arate bine și să nu se deterioreze sub influența apei sau a temperaturii.
Înainte de a aplica designul pe țesătură, cel mai bine este să creați o diagramă a designului, în care se va nota numărul de ochiuri și sărituri.
Broderia Sashiko ar trebui să aibă cusături uniforme, identice, nu sunt permise noduri vizibile și chiar și pe verso nu ar trebui să existe defecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.