Pentru inceput citiți: Broderia japoneză: istorie, tehnică și desene Partea I, Broderia japoneză: istorie, tehnică și desene Partea II, și vedeti și o serie de scheme in stil SASHIKO in GALERIA cu FOTO

Mai departe trecem la partea a treea despre broderia japoneză – În lumea modernă si care tehnici de cusut în stil japonez mai există.

Broderie Kogin – vine de la decorul pentru o jachetă de lucru.
Istoria și aspectul broderiei kogin amintește puțin de sashiko (acesta este, de asemenea, un model cu fire albe pe un fundal albastru), dar totuși această tehnică are o serie de diferențe semnificative. Koginul se efectuează după anumite principii: cusăturile sunt aplicate orizontal, iar procesul decurge strict în funcție de numărarea firelor.

Numele „kogin” provine de la jacheta de lucru japoneză. Broderia Kogin a fost folosită și în scopuri pur casnice; a salvat țesătura de uzură: muncitorii de la plantațiile de orez purtau constant coșuri grele pe umeri, astfel încât aceste locuri erau căptușite cu broderie densă. Uneori, piese bine lucrate erau folosite de mai multe ori și atașate de alte haine. Din punct de vedere istoric, modelul principal de broderie este un romb; întregul design se bazează pe acesta.

Directii
Broderia Kogin are mai multe direcții, acestea sunt legate de locația regiunilor în care s-a dezvoltat tehnica.

Direcția de vest (orașul Hirosaki) – Nishikogin.
Caracteristici distinctive: model tridimensional dens pe material subțire. De obicei, erau trei dungi orizontale cu un model pe partea din față și două pe partea din spate.

Direcția de est – Higashikogin
În această direcție, dimpotrivă, se folosește țesătură densă, grosieră; prin urmare, firele au fost și mai groase și mai puternice. Modelul hikagashikogin nu era împărțit în dungi, ci era un model continuu.

Direcția nordică (orașul Kanagi) – mishimakogin
Era o zonă destul de săracă, care trebuia să se lupte constant cu condițiile naturale – nu era timp pentru broderie extinsă. Modelul era situat doar pe partea din față a cămășii, de obicei împărțit în trei dungi, care erau separate prin spații în broderie.

Elemente de broderie de bază
Catuarazu – un diamant simplu, complet umplut
Hanako – model de flori
Mameko sau bob – un model catuarazu cu un centru gol
Yonmai hishi – un model care constă din 4 mameko
Musubihana – adăugarea a 4 modele hanako
Uroko sau solzi de pește – un romb cu o cruce în centru, neumplut cu broderie

Broderia netedă japoneză
La fel ca în multe țări din est, broderia cu punct de satin sau (broderia netedă, sau artistică) este foarte populară în Japonia; practic nu este diferită, de exemplu, de broderia chinezească „mătase pe mătase”. În cultura broderiei japoneză, există două tipuri de cusături de satin: cu trei cusături și umbră.

Cusătură satinată cu trei ochiuri
În această tehnică, modelul aplicat țesăturii este pre-cusut de-a lungul conturului. După aceasta, se umple cu o cusătură de trei ochiuri, care variază în lungime: de la cea mai lungă la cea mai scurtă. Spațiile dintre ochiuri sunt umplute cu o nuanță diferită, apropiată de cea principală. Așa se face că desenul, strat cu strat, capătă un anumit volum și naturalism. Este de remarcat faptul că broderia este situată sub cusătura de contur, motiv pentru care marginea designului pare să fie cu un nivel mai sus.

Broderia netedă cu umbră
Acesta este un tip mai liber de cusătură de satin, în care conturul designului nu este acoperit cu o cusătură, motiv pentru care limitele fragmentelor de broderie se pierd ușor și se creează iluzia unei tranziții line.

Broderia japoneză este foarte diversă: există tehnici simple și complexe pentru fiecare gust, în plus, temele orientale sunt acum foarte populare, apar noi truse de broderie cu imagini de sakura, gheișe, hieroglife și așa mai departe. Modelele poartă chimonouri tradiționale pe podiumuri, iar casele sunt decorate cu plante japoneze. Dacă v-ați plictisit deja de tehnici standard, învațați altele noi, poate că sashiko sau kogin vor deveni hobby-ul tău preferat.

Vă mai amaintim că puteți vedea ul album cu imagini in aceste tehnici de broderie in galeria foto, linkul este postat mai sus. La fel puteti oricand gasi tot felul de kituri de cusut pe Kituri – broderii.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.